door | 14 september, 2021 | 0 Reacties

Yolanda Kuin is een bevlogen en inspirerende coach, sparringpartner en talking partner voor vooral vrouwelijke onderneemsters. Ze brengt ervaring uit de private bankenwereld mee. Wie bij haar aanklopt mag een begeleiding verwachten die toelaat het hart bij de klanten te houden, maar het hoofd bij de cijfers. Ze werkt een-op-een en in groepen met onderneemsters om hun bedrijf te laten groeien.

(Foto: Yolanda Kuin, september 2021)

The Happy Lab is ontzettend blij om deze inspirerende dame te mogen interviewen. Happy aan het werk zijn vindt Team The Happy Lab namelijk belangrijk. We vroegen naar haar inzichten en gedachten bij “happy aan het werk”!  

——————————————————————

Wat maakt dat iemand happy aan het werk is? 

Mijn werkzaamheden zijn gericht op onderneemsters. En wie van die onderneemsters is happy? Wie iets kan doen wat uit haarzelf komt en wie iets doet met haar sterke kanten. Dat maakt werken simpel en makkelijk, want het kost minder moeite. Naast iets doen waar je goed in bent, draagt ook het gevoel van vrijheid en autonomie bij aan gelukkig werken. Het geluk neemt af als je van je koers afraakt, want dan nemen stress en spanning weer toe. Het geluksgevoel neemt toe als je kan trots zijn op je werk en als je er ook waardering voor krijgt. 

Voor vrouwen is het ook van belang verbinding te kunnen maken: verbinding met de klant, maar ook met andere onderneemsters. In het contact met de eigen community wordt ook onzekerheid weggenomen.   

Wie maakt de overstap om zelfstandig aan de slag te gaan en wanneer wordt die knoop doorgehakt? 

De overstap is heel verschillend. De omstandigheden kunnen veranderen waardoor iemand zelfstandig wordt. Zo kan iemand haar werk verliezen of brengt het moederschap en de combinatie met het gezinsleven verandering. Ook is het vaak zo dat iemand gewoon méér kan dan haar werkgever en daardoor beslist zelfstandig te worden. Daarbij komt dan nog eens de vrijheid om het op je eigen manier te kunnen doen. Natuurlijk wordt na verloop van tijd dan duidelijk dat er meer komt bij kijken dan enkel de uitvoering. Zo kan bijvoorbeeld het vinden van klanten uitdagend zijn, of een goede reputatie opbouwen. Maar de vrijheid blijft natuurlijk. En je kan je eigen stempel erop drukken. 

Hebben vrouwen andere professionele noden om gelukkig te zijn in het werk (in vergelijking met mannen)?

De verbinding die vrouwen maken is toch anders. Vrouwen werken liever met leuke en fijne klanten op een persoonlijke manier, waar mannen dit minder belangrijk vinden. Vrouwen maken zich ook vaker op voorhand al zorgen over een mogelijke mislukking. Mannen nemen makkelijker een beslissing en als het mislukt, dan blijven ze proberen. “Ik wil een ton winst” is bijvoorbeeld iets wat eerder door een man dan een vrouw zal gezegd worden. Vrouwen willen eerder hun werk leuk vinden en gewaardeerd worden. 

Welke signalen moeten we in de gaten houden om de work-life balance in evenwicht te houden?

De work-life balance is een zoekplaatje dat bij elke fase anders is. Als je bedrijf groeit, dan ga je snel weer te veel uren werken en gaat veel energie naar dingen die je niet leuk vindt. Dan komt stress om de hoek kijken, slecht slapen en piekeren. 

Structuur aanbrengen is dan belangrijk, bewust ontspanning inplannen en je moet er vooral plezier blijven aan beleven. 

Ik plan bijvoorbeeld zelf “me-time” in: tijd voor mezelf die maakt dat ik productief en blij blijf. Ook een goeie tip is ´s morgens drie actiepunten opschrijven en dan beginnen met waar je het meeste tegen op ziet. De doelen moeten realistisch zijn en je gaat vooruit met kleine stapjes. Je geluksgevoel stijgt naarmate je verwachtingen in lijn zijn met de werkelijkheid. Als je te veel wilt en het dus niet gerealiseerd krijgt, dan valt het steeds tegen. Maar als je realistische doelen stelt, dan kan je terugkijken naar en reflecteren over je successen en daar word je blij van. En succes moet ook gevierd worden.     

Wie kan bij jou aankloppen voor welke coaching?

Vrouwelijke onderneemsters die al een aantal jaren bezig zijn maar vastlopen of een groei willen doormaken. Ik help met de vraag: “Hoe kan ik dat doen?”. Maar cijfermatig wordt ook doorgerekend hoe dat verstandig kan. 

Alle interviews voor The Happy Lab worden afgesloten met de persoonlijke vraag: “Waar word je zelf gelukkig van?”.

In m´n eentje een kop koffie drinken en dan het liefst in het zonnetje in de tuin.

Voor vragen of opmerking: info@thehappylab.be 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *