door | 24 februari, 2021 | 0 Reacties

Interview met Prof. Dr. Veerle Soyez

4 februari, 2021

Professor Dr. Veerle Soyez is Senior Staff Member bij het Vlaams Instituut Gezond Leven en verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel als Assistant Professor binnen de faculteit Psychologie. Ze heeft mee vorm gegeven aan de GELUKSDRIEHOEK. Reden genoeg om deze wetenschapsvrouw te interviewen voor The Happy Lab.


Wat is het Vlaams Instituut Gezond Leven en voor wie is het bedoeld?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven is een vereniging zonder winstoogmerk en expertisecentrum gesteund door de Vlaamse Overheid. De algemene missie is zo veel mogelijk VLAMINGEN GEZOND TE DOEN LEVEN IN EEN GEZONDE OMGEVING. Het doel is om alle Vlamingen te bereiken, met extra aandacht voor mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties.

Het materiaal en de methodieken die het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelt zijn zowel voor i) het grote publiek, ii) professionelen en iii) beleidsmakers. Aansluitend verzorgt het Vlaams Instituut Gezond Leven onder andere trainingen voor professionele trainers, maar ook e-learning cursussen voor het algemene publiek. Door gebruiksvriendelijke ontwerpen en gepast taalgebruik worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek in al de materialen toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.   

Wat is de geluksdriehoek?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven werkt rond verschillende leefstijlthema´s, zoals voeding, beweging en sedentair gedrag, maar ook mentaal welbevinden. Want gezondheid is meer dan alleen fysieke gezondheid. Na de voedings- en bewegingsdriehoek lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven daarom een nieuw model: de GELUKSDRIEHOEK. Het is het allereerste model in Vlaanderen dat zich volledig toespitst op mentaal welbevinden.

De geluksdriehoek is ook een driehoek, maar het is een KOMPAS DIE EEN RICHTING AANGEEFT VAN MOGELIJKHEDEN OM BETER IN JE VEL TE ZITTEN. 

De geluksdriehoek bestaat uit DRIE BOUWBLOKKEN: 1) JEZELF KUNNEN ZIJN, 2) GOED OMRINGD ZIJN en 3) JE GOED VOELEN. Het VIERDE ELEMENT is misschien wel het belangrijkste. Dat is de ORANJE BOL onder de driehoek. Dit staat symbool voor STRESS en alle tegenslagen die iemand dagdagelijks tegenkomt. En dat is heel persoonlijk: wat een kleine tegenslag is voor de één kan een enorme impact hebben voor de ander.

De basisboodschap is: zit niet heel de tijd te zoeken naar meer en meer geluk.

Het gaat er niet om om het perfecte geluk te zoeken. Je gelukkig voelen is subjectief, maar er zijn vaardigheden die je kan trainen en die je helpen om je gelukkiger te voelen. Op www.geluksdriehoek.be zijn er competenties als vraag geformuleerd en daar kan je op doorklikken. Iedereen kan zelf kiezen aan welke competenties hij of zij wil gaan werken.

Hoe kunnen we de geluksdriehoek gebruiken in corona tijden?

De geluksdriehoek was al in de maak voor er sprake was van corona. De corona pandemie en de daarbijbehorende maatregelen maken tastbaar duidelijk waarover mentaal welbevinden echt gaat. Goed omringd zijn bijvoorbeeld is een fundamenteel element van de geluksdriehoek, maar omwille van de corona maatregelen worden onze fysieke contacten met andere mensen sterk aan banden gelegd. De BOUWSTENEN van de GELUKSDRIEHOEK geven evenwel aan WAT JE ZELF IN HANDEN KUNT NEMEN, ook al is dat beperkt. Niet naar het werk kunnen of niet naar school kunnen is erg, maar veel kunnen we daar zelf niet aan veranderen. FOCUS DAAROM OP DE DINGEN WAAR JE ZELF CONTROLE OVER HEBT. Het is ook belangrijk je doelen bij te stellen zodat ze haalbaar zijn in de huidige situatie. Zo heeft het heeft weinig zin om nu plannen te maken voor je zomervakantie. Je stuurt best je perspectief bij. JE DOELEN WORDEN MISSCHIEN (TIJDELIJK) KLEINER, MAAR DIT HOEFT NIET TE BETEKENEN DAT JE DAAROM MINDER GELUKKIG KUNT ZIJN.

   

         

www.geluksdriehoek.be

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit interview? We lezen het graag! info@thehappylab.be

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *